Μπαίνουμε στην Ανθρωπόκαινο εποχή -Οι «μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον πλανήτη» από τον άνθρωπο

Οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην επίσημη ανακήρυξη μιας νέας γεωλογικής περιόδου, που σηματοδοτεί την έναρξη των μη αναστρέψιμων επιπτώσεων της ανθρωπότητας στον πλανήτη.

Ο τρόπος ορισμού της έναρξης της Ανθρωπόκαινης εποχής, η οποία θα πρέπει να είναι ορατή σε στρώματα πετρωμάτων σε εκατομμύρια χρόνια, έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενος.

Παρόλο που ο άνθρωπος προκάλεσε μεγάλες επιπτώσεις στον πλανήτη με την εμφάνιση της εκτεταμένης γεωργίας και αργότερα με τη βιομηχανική επανάσταση, τίποτα από τα δύο δεν συνέβη σε κάθε μέρος του κόσμου την ίδια στιγμή.

Τώρα, μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ανθρωπόκαινος εποχή είναι ορατή σε παγκόσμιο επίπεδο στο ανώτερο στρώμα ιζημάτων της επιφάνειας της Γης, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950.

Λένε ότι η περίοδος αυτή σηματοδοτείται από την εμφάνιση του πλουτωνίου, ενός ραδιενεργού στοιχείου που χρησιμοποιείται στα πυρηνικά όπλα, καθώς και άλλων δεικτών μιας έξαρσης της ανθρώπινης δραστηριότητας, που ονομάζεται «η μεγάλη επιτάχυνση».

Ο καθηγητής Colin Waters, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Ανθρωπόκαινο Περίοδο (Anthropocene Working Group), δήλωσε στο Sky News ότι οι ξαφνικές αλλαγές αποτελούν ανεξίτηλη υπογραφή της ανθρώπινης επιρροής, τη λεγόμενη «χρυσή αιχμή». Ο ίδιος είπε: «Η παρουσία του πλουτωνίου είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μας επιτρέπει να ορίσουμε αυτό το όριο».

«Έχουμε όλα αυτά τα άλλα σημάδια που αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη που συνέβησαν κατά τη μεγάλη επιτάχυνση -την αυξανόμενη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, τη μεγαλύτερη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, το είδος του αυξημένου εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο που εξαπλώνει τα είδη σε όλο τον πλανήτη και ομογενοποιεί τους ζώντες οργανισμούς (χλωρίδα και πανίδα) του πλανήτη.

Όλα αυτά τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα σε εκείνο το σημείο (σ.σ. το σχετικό με το πλουτώνιο). Αυτό είναι το κρίσιμο πράγμα σχετικά με την Ανθρωπόκαινο», είπε.

Η λίμνη Crawford στον Καναδά το σημείο «παρακολούθησης» για την Ανθρωπόκαινο περίοδο
Οι επιστήμονες της AWG έχουν ορίσει τη λίμνη Crawford, κοντά στο Τορόντο του Καναδά, ως τον επίσημο παγκόσμιο τόπο παρακολούθησης της Ανθρωπόκαινης περιόδου.

Επιλέχθηκε από έναν κατάλογο που περιλάμβανε ένα έλος στην Πολωνία και έναν κοραλλιογενή ύφαλο στην Αυστραλία.

Η λίμνη Crawford έχει βάθος 24 μέτρα, αλλά έχει μικρή επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι ο λασπώδης πυθμένας είναι αδιατάραχτος.

Η καθηγήτρια Francine McCarthy, η οποία μελετά τη λίμνη και είναι μέλος της AWG, δήλωσε στο Sky News: «Ο πυθμένας της λίμνης είναι εντελώς απομονωμένος από τον υπόλοιπο πλανήτη, και τα ιζήματα βυθίζονται απαλά και συσσωρεύονται».

Στην πραγματικότητα, ο πυθμένας της λίμνης είναι ένα χρονικό αρχείο των περιβαλλοντικών αλλαγών στον πλανήτη κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών.

Το πλουτώνιο από δοκιμές πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα εμφανίζεται ξαφνικά στο ίζημα στα μέσα του 20ού αιώνα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις για μικροπλαστικά, τέφρα από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος.

Επισήμως ζούμε στην Ολόκαινο εποχή, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 11.700 χρόνια, όταν το κλίμα έγινε πιο σταθερό.

Οι αμφιβολίες για το αν χρειάζεται να αναγνωριστεί νέα γεωλογική περίοδος για τον πλανήτη
Η ανακήρυξη της Ανθρωπόκαινου εποχής και η χρήση της λίμνης Κρόφορντ ως τόπου παρακολούθησης πρέπει ακόμη να υπογραφεί από τρεις άλλους επιστημονικούς φορείς, τους θεματοφύλακες του «γεωλογικού χρονικού αρχείου».

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει την ανάγκη μιας νέας εποχής που ορίζει την «ανθρώπινη εποχή».

Ο δρ Alexander Farnsworth, ερευνητής γεωλογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε στο Sky News ότι «δεν είμαστε παρά ένας κυματισμός στο ποτάμι της ροής των γονιδίων μέσα στο χρόνο. Θέλουμε να είναι δυνατή η ανίχνευση του αντίκτυπου του ανθρώπου στο φυσικό σύστημα της Γης, αν εξαφανιστούμε;».

«Αν ένας άλλος προηγμένος πολιτισμός εξελισσόταν σε 100 εκατομμύρια χρόνια, θα μπορούσαν να διακρίνουν ότι μια τέτοια αιχμή οφείλεται σε έναν προηγούμενο προηγμένο πολιτισμό ή θα την ερμήνευαν απλώς ως μια ενδιαφέρουσα φυσική εκδρομή, χωρίς άλλες αποδείξεις για την ύπαρξή μας;», αναρωτήθηκε.

Πηγή: iefimerida.grΜπαίνουμε στην Ανθρωπόκαινο εποχή -Οι «μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον πλανήτη» από τον άνθρωπο – iefimerida.gr

News