Έρχεται έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα

Οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις υψηλές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά θα φτάσουν –την Παρασκευή- τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Προ των πυλών είναι το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα, που αναμένεται να αρχίσει την επέλασή του τις επόμενες ημέρες. Οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις υψηλές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά θα φτάσουν –την Παρασκευή- τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του για τον επερχόμενο καύσωνα ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, τη Δευτέρα, θα αποφασίσουν πότε θα δοθεί η επίσημη έναρξη του φαινομένου, κάτι που, όπως λέει, θα γίνει πριν από την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να πληρούνται όλα τα κριτήρια του καύσωνα.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, η κορύφωση του καύσωνα ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες δείχνει να έρχεται την Παρασκευή, με τάση για μικρή υποχώρηση το Σαββατοκύριακο.

«Δεν ξεχνάμε όμως ότι ο καύσωνας είναι “ύπουλος ” και επικίνδυνος. Δεν φαίνεται σαν τις βροχές και τις καταιγίδες και οι μεγάλες δυσκολίες έρχονται τις βραδυνές ώρες , ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο υδράργυροις δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εν πάσει περιπτώσει ο συγκεκριμένος καύσωνας φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια και θα κρατήσει μάλλον μέχρι και το τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επομένης» επισημαίνει ο μετεωρολόγος.

«Την Πέμπτη πλέον σε όλα τα ηπειρωτικά θα έχουμε 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 36 με 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου» αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Πηγή: tanea.gr

updates

Leave a Reply