Συνάντηση εταίρων για το έργο SAILOR στην Τιφλίδα

Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συνάντηση εργασίας στην Τιφλίδα της Γεωργίας, στο πλαίσιο του έργου SAILOR – Cross border risk assessment and action plan in Georgia – Azerbaijan.

   Το έργο SAILOR έχει ως κύριο στόχο τον εμπλουτισμό και τη συνέχιση των προσπαθειών που γίνονται για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, εντάσσοντας το στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PPRD EAST III. Στόχος είναι η αξιολόγηση του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Γεωργίας και Αζερμπαϊτζάν, στον Νότιο Καύκασο, με την ενεργή συμμετοχή των εθνικών αρχών πολιτικής προστασίας και των δύο χωρών.

     Στο πλαίσιο του έργου, το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης διαδραματίζει ηγετικό ρόλο ως Επικεφαλής Εταίρος, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Τεχνολογίας (MaterLab), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης CIMA, η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Γεωργίας και το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων του Αζερμπαϊτζάν.

     Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Εργαστηρίου MaterLab, με τον κ. Ιωάννη Μπακούρο και τον κ. Ευάγγελο Κατσαρό, καθώς και των συνεργάτιδων κ. Αμαλία Κούσκουρα και την κ. Ελένη Καλλιοντζή να διευθύνουν  τις συναντήσεις και τις παρουσιάσεις των συμμετεχόντων.

     Το SAILOR αποτελεί συνέχεια των αποτελεσμάτων της πρωτοβουλίας PPRD EAST III, η οποία έχει ήδη υλοποιήσει συγκεκριμένες δράσεις για τις δασικές πυρκαγιές στη διασυνοριακή περιοχή της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν.

     Η προτεραιότητα της συνεργασίας μεταξύ των χωρών εξυπηρετείται από το SAILOR, το οποίο αναμένεται να είναι ένα εμβληματικό έργο, καθώς θα προσθέσει αξία στην ευρύτερη πρωτοβουλία PPRD EAST III. Επιπλέον, η εμπειρία που θα αποκτηθεί από το SAILOR και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπιστούν μπορούν να μεταφερθούν και σε περιοχές του Νότιου Καυκάσου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

     Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε μια επισκόπηση του έργου, παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι δραστηριότητες που έχουν υλοποιηθεί κατά τους πρώτους μήνες του SAILOR, και δόθηκε μια εικόνα σχετικά με τις προοπτικές των Εταίρων σχετικά με την εφαρμογή του SAILOR και την προστιθέμενη αξία που θα φέρει.

     Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί στο μέλλον η πορεία του SAILOR.

News